Selfish sewing,  Sewing for woman

McCalls 6800

Nummer 36

Ik maakte een winterjas! De McCalls 6800, dit is een getailleerde damesjas met 4 verschillende varianten.

Ik maakte een combinatie van optie B en D. Optie B heeft een hoge voorkant en een lage achterkant. Optie D heeft een andere kraag en een capuchon.
Het patroon is inclusief 1,5 cm naadwaarde. Dat is wel even wennen.

Het is een patroon met heel veel patroondelen. Eén voorpand bestaat al uit 3 delen, dus voor zijn 6 delen. De achterkant heeft ook 6 delen. De mouwen bestaan uit een onder en bovenmouw. Ik heb alle patroondelen overgetrokken, dit was een flinke klus, ik was er erg lang mee bezig.

patroon overtrekken

Voor dit patroon heb je erg veel stof nodig. Ik kocht 4 of 5 meter wol (ik weet niet meer precies of het nou 4 of 5 meter was).
Deze lange lap legde ik in de woonkamer op de grond en daarna heb ik alle patroondelen erop gelegd om te kijken hoe ik het zo zuinig mogelijk kon uitknippen. Ik heb alle uitgeknipte patroondelen gemerkt met een papiertje, zodat ik steeds goed wist wat wat was.

De lange lap stof ligt op de grond

Ik heb alle randen van de patroondelen afgewerkt met de lockmachine. Wol rafelt niet, maar ik vind de afwerking mooier zo.

Randen locken. Je ziet het briefje hangen met de informatie over welk patroondeel dit is.

Op het bovenste gedeelte van de patroondelen van de jas heb ik dun volumevlies gestreken. Dit zorgt voor extra warmte. Ik heb het bewust alleen op het bovenste deel vanaf de taille gedaan. Het onderste gedeelte van de jas is zo wijd en kost zoveel stof. Het leek mij niet nodig om dit ook te voorzien van volumevlies. Ik heb deze delen pas afwerkt met de lockmachine, na het strijken van het volumevlies. Op deze manier blijft het volumevlies zeker weten zitten.

Volumevlies voor extra warmte.

De capuchon moet ik nog maken. Die kan er later met behulp van knopen op.

De jas heeft zakken, ik maakte de zakken zelf een stuk groter.