Bernina,  Sewing for woman

My little black dress

Dit is mijn inzending voor de ‘ Little Black Dress’ naaiwedstrijd van Bernina Benelux.

Toen ik het artikel las over de wedstrijd wilde ik natuurlijk meedoen. Ik had twee ideeën in mijn hoofd en ik bestelde daarom stoffen voor twee jurken: satijn en chiffon voor de ene jurk en rekbaar bloemen kant voor de andere jurk.

Ik begon met het naaien van de jurk van satijn (deze jurk is overigens niet af). Ik maakte een bovenlijfje met prinsessen naden en naaide er met de hand kanten bloemen op. De rokken (de voeringrok en de buitenrok) werd omgezoomd met glanzend biaisband.
Ik knipte twee lagen van chiffon. Ik wilde daarmee een doorschijnende rok maken, voor over de rok van satijn. Vervolgens knipte ik per ongeluk met mijn scherpe stofschaar een gat in de chiffon stof. Precies in het midden van de rok, dit kon ik niet dichtmaken. Op chiffon zie je iedere fout. Dus het moest dan maar een jurk zonder chiffon worden..
En toen… toen moest ik de voeringstof aan de buitenstof vastzetten in het armsgat. Dit moet op een vrij onhandige manier binnenstebuiten, stukje voor stukje. Ik kreeg het niet netjes glad. Dit frustreerde mij, dus uiteindelijk heb ik die jurk aan de kant gelegd. Ik moet het nog steeds lostornen en opnieuw proberen.

Toen begon ik aan mijn tweede jurk: een jurk van rekbaar bloemen kant. Deze jurk past veel beter bij mij dan de jurk van satijn. Ik kan hem op verschillende manieren dragen met verschillende accessoires.

Ook deze jurk zat vol met hindernissen. Het was namelijk lastig om te zien welke kant de ‘ goede’  kant was. Ik heb dus een deel los moeten tornen, omdat ik de stof deels verkeerd om had gestikt. En tornen in kant is niet zo eenvoudig!

De mouwen knipte ik overdwars op de stof, met de onderkant aan de zelfkant van de stof. Deze zelfkant had namelijk golfjes en dat vond ik wel mooi voor de ‘zoomrand’ van de mouw.

De onderkant van de mouw is de ‘zelfkant’ van de stof.

De rok tekende ik zelf. De voorkant werd kort/hoog en de achterkant werd lang. De zoom van de jurk heb ik gemaakt m.b.v. ‘banroll’ . Dit is een soort band dat je kunt gebruiken voor het maken van een zoom in dunne of fragiele stof.
De hals werkte ik af met glanzend, zwart omvouwelastiek.

 

En dan nu de foto’s! De foto’s zijn gemaakt door mijn 10-jarige zoon.

 

Op deze foto kun je goed zien dat de achterkant van de rok langer is dan de voorkant van de rok.

De jurk is ook te dragen met zwarte panty’s, laarzen en een vest. Zo krijg je een meer casual uitstraling.

De hals werkte ik af met omvouw elastiek.