weven

Rigid heddle loom – hevelrietgetouw – 1

Rigid heddle loom / hevelrietgetouw

Sinds kort heb ik een hevelrietgetouw / rigid heddle loom. Ik kocht mijn loom + standaard bij Riannes Haaksels. Ik kocht de loom van 80 cm. Je kunt hier zowel smalle sjaals als brede lappen op weven. Ook kocht ik er een standaard bij. De loom van 80 cm is namelijk best wel breed.

De Ashford rigid heddle loom komt als bouwpakket. Het hout is onbehandeld. Ik heb het hout met 1 laag blanke tuinbeits behandeld, omdat ik dat in huis had. En nu met de lockdown kun je niet even makkelijk naar een bouwmarkt om verschillende soorten lak en beits te vergelijken.

Alle onderdelen beitsen

De loom in elkaar zetten

Er zit een boekje bij met de werkbeschrijving. Maar je kunt ook een filmpje vinden op Youtube. Ik heb beide gebruikt. Het is niet heel moeilijk om in elkaar te zetten, maar je moet bij de tandwielen wel goed opletten of de tandjes de goede kant op wijzen. Als je daar het beschermingskapje op geplaatst hebt, is het namelijk lastig om dit weer los te maken. En ik had helaas 1 tandwiel verkeerd geplaatst, dus het was een vervelend klusje om dit weer los te maken.

Het scheren / inrijgen

Voor het inrijgen kun je ook filmpjes vinden op Youtube (warping rigid heddle loom). Ik heb de directe methode gebruikt. Het houtje ‘de peg’ zet je met een klem vast op tafel en vervolgens rijg je de draden in. Het handigste is om hier één of meerdere filmpjes van te bekijken, dan zie je direct hoe het moet.

Ik vond het vooral lastig om bij het opdraaien de spanning op de draden gelijk te houden. Dat is mij niet helemaal gelukt. Tijdens het weven merkte ik ook dat niet alle draden dezelfde spanning hadden en dat zie je ook in het eindresultaat. Mijn sjaal is een beetje hobbelig geworden. Bij een weefgroep op Facebook werd de tip gegeven om de sjaal te wassen (handwas) en te strijken. Dit heeft wel iets geholpen.

Eerst had ik het weefgetouw ingeregen met twee kleuren blauw acryl garen. Maar toen het erop zat vond ik het toch niet zo mooi. Dus heb ik alles er weer afgehaald. Daarna heb ik allerlei kleuren en verschillende diktes acrylgaren gebruikt. Dit vond ik meteen vrolijk , dus hier ging ik mee aan de slag.

Het weven

Het weven is helemaal niet zo moeilijk. Ik had al meerdere filmpjes gezien op Youtube, dus ik kon vrij vlot aan de slag. Ik heb veel verschillende kleuren gebruikt en ook veel restjes. Dus ik heb de steeklatten niet vol gewikkeld met garen, maar gewoon korte stukjes garen.

De franjes

Je kunt de uiteindes laten zoals ze zijn, gewoon losse draden. Maar je kunt er ook franjes van draaien. Daar bestaat een handig dingetje voor: de fringe twister. Deze heb ik nog niet aangeschaft. Ik heb de franjes met de hand gedraaid.

 

Het resultaat

Het resultaat is erg kleurig. Ik vind de sjaal leuk geworden. Hij is lekker bont en vrolijk en daar hou ik van.