weven

Rigid heddle loom – hevelrietgetouw – voddenkleedjes

Inmiddels heb ik al drie projecten op mijn hevelrietgetouw geweven: een sjaal en twee ‘voddenkleden’.

Voddenkleden worden gemaakt van oude kleren en restjes stof. Ik heb een kleed geweven van oude spijkerbroeken, hemden, t-shirts en restjes tricot. De kleren en stofjes heb ik in reepjes van 1 à 2 cm geknipt.

Hevelriet weefgetouw inrijgen

Voordat je kunt gaan weven, moet je het weefgetouw inrijgen. Ik doe dat via de ‘directe methode’. Ik heb de ‘warping peg’ aan een tafel geklemd en wikkel het touw daar omheen. Het is best lastig om alle draden goed op spanning te houden.

warping peg

Als je alle draden hebt ingeregen, dan moet je het touw bij de ‘warping peg’ losknippen en het rustig opdraaien. Het is handig als je dit met zijn tweeën doet. De ene draait en de ander houdt de draden op spanning. Ik vind het nog best lastig om alle draden op gelijke spanning te houden.

De draden heb je bij het inrijgen dubbel door het riet gedaan. Nu is het tijd om steeds 1 van de 2 draden door het oogje te steken rechts van de gleuf waar beide draden doorheen gaan. Hier ben je wel even mee bezig als je de volledige breedte van 80 cm gebruikt.

Als je alle draden door je juiste gleuven en oogjes hebt gedaan, kun je de draadjes aan de lat knopen. Ik heb ervoor gekozen om per 8 draden een knoopje te maken en alle bosjes met een draad op spanning te brengen. Zo heb je iets minder ‘verlies’ van draad volgens mij.

Het weven

En dan kun je beginnen met weven.

Ik had allemaal kleine bolletjes gemaakt van t-shirts, restjes stof en stroken spijkerbroek.

 

Het eerste voddenkleed

Dit was mijn tweede project op mijn hevelrietgetouw. Het is een leuk voddenkleedje geworden. Het ligt inmiddels naast mijn bed.

Het tweede voddenkleed

Ik ben meteen daarna gestart met een tweede voddenkleed. Ik had alleen niet veel touw meer voor het inrijgen. Dus ik besloot om een smal kleedje te weven. Het is ongeveer 45 cm breed. Het garen dat ik voor het inrijgen gebruikte, had ik bij de kringloop gekocht. Het was dus echt een mooi ‘recycle’ project.

Nu we in een lockdown zitten, zijn helaas ook de kringloopwinkels dicht. Voor mijn volgende projecten heb ik via een webwinkel touw gekocht. Ik heb katoenkoord gekocht bij de touwspecialist. Ik heb die van 0,6 mm en 1 mm besteld. Die van 6 mm is heel geschikt voor het weven van voddenkleden. Die van 1 mm vind ik net wat te dik voor zo’n kleed, dus daar ga ik andere dingen mee maken (macramé of zo).

Dit kleed is een vrolijk regenboogkleed geworden. Deze is volledig gemaakt van oude t-shirts en restjes tricot stof. Ik naai veel kleding en ik bewaar bijna alle restjes. Veel restjes zijn te klein om nog voor naaien te gebruiken. Dus daar knip ik nu stroken van om mee te weven.
Oude kleding was ik wel voordat ik ermee ga weven.

Het is een heel vrolijk voddenkleedje geworden van 45 bij 115 cm (franjes niet mee gemeten). Je kunt dit kleedje kopen in mijn webwinkel.

Ik heb de smaak te pakken en ik ben nu een derde voddenkleed aan het weven. Nu weer in blauwtinten met spijkerbroeken, oude shirts en stofresten. Hij wordt 80 cm breed en ik hoop zo’n 2 meter lang.